Werkgerelateerde klachten: KANS/RSI

Pijn op de werkvloer

Werkgerelateerde klachten zijn klachten die het werk negatief beïnvloeden, waardoor iemand zijn werkzaamheden niet of maar gedeeltelijk kan uitvoeren. De pijn kan ontstaan door het werk, maar bijvoorbeeld ook door het beoefenen van sport of hobby’s. Daarnaast kan een (chronische) aandoening een rol spelen. Bekende voorbeelden van werkgerelateerde klachten zijn RSI, lage rugklachten of nekklachten.

Oorzaak

RSI is de meest bekende naam voor klachten die worden veroorzaakt door een combinatie van overmatig gebruik, statische houdingen, voortdurend terugkerende bewegingen, een eenzijdige verkeerde (werk)houding, werkdruk en stress. De klachten lopen uiteen van tintelingen en stijfheid tot hevige pijn en krachtsverlies in de nek, schouders, maar vooral in armen, handen en polsen. De nieuwe benaming is KANS: klachten arm- nek- en schouder.

Bij KANS worden de schouder- en nekspieren gespannen en neemt de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen af. Via de schoudergordel lopen zenuwen en bloedvaten naar de armen en handen, waardoor deze dus ook minder bloed krijgen. De spieren in onderarmen en handen hebben juist door de repeterende bewegingen veel zuurstof en voeding nodig! Doordat ten gevolge van de toegenomen spanning in de spieren ook de afvoer van afvalstoffen afneemt, hopen deze op, krijg je pijn, waardoor het lichaam weer reageert met nog meer spierspanning, zo ontstaat een vicieuze cirkel. Vaak zijn de klachten in het begin van korte duur en worden ze hierdoor niet serieus genomen, de klachten breiden zich echter vaak uit: de klachten ontstaan sneller en het herstel duurt langer. Het is dus belangrijk KANS/RSI klachten zo snel mogelijk te herkennen, maatregelen te nemen en het de (bedrijfs-) arts te melden.

Behandeling bij Oefentherapie Motus

RSI/KANS kan het beste worden aangepakt door een gecombineerde behandeling van:

  • Oefentherapie met het accent op schoudergordelbeheersing
  • Houdingsverbetering en toepassing hiervan in de werksituatie
  • Efficiënt spiergebruik
  • Verbeteringen in werk- en thuissituatie: werktechniek en werkplekinrichting
  • Algehele conditieverbetering
  • Leefregels, o.a. pauzes inlassen
  • Ontspanning: o.a. ademhalingstechnieken

Zelfdiscipline van de betrokkene is heel belangrijk. KANS/RSI wordt namelijk voor het grootste deel bepaald door de manier waarop iemand met zijn lichaam omgaat. Dit is bepalend bij de behandeling en het terugdringen van klachten.

In Putten, Garderen en Voorthuizen kunt u bij ons terecht.

Folder van de beroepsvereniging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *