Moeite met ontspanning?

We leven in een hectische tijd, waarin ons lichamelijk, psychisch en sociaal bewustzijn regelmatig flink op de proef wordt gesteld. Veel klachten en problemen worden chronisch en het is een enorme uitdaging om tot gezonde antwoorden te komen. Veel chronische klachten zijn onbegrepen en meestal stressgerelateerd.

Reeds geruime tijd is het lichaam weer ‘in’, pas sinds enige jaren echter heeft de koppeling tussen lichaam en geest meer aandacht gekregen binnen de gezondheidszorg. Waar voorheen vooral de nadruk werd gelegd op het trainen van het lichaam (joggen, fitness en trimmen), wordt tegenwoordig meer en meer onderkend dat juist de combinatie van emotioneel en lichamelijk welbevinden aan gezondheid bijdragen.

Oorzaak

Spanningsklachten ontstaan als er sprake is van een overmate aan stress. Dit kan veroorzaakt worden door problemen in uw eigen persoonlijk leven of door uw werk. Soms is stress of een spanningsklacht het gevolg van uw eigen activiteiten. Teveel willen doen of te snel met te weinig rust tussendoor.

De klachten die ontstaan worden veroorzaakt door een overprikkeling van het sympatische zenuwstelsel en uiten zich in een snellere ademhaling, een hogere spierspanning, een verhoogde zweetsecretie en een snellere hartslag. Tevens is er vaak sprake van een iets verhoogde bloeddruk, maar daar merkt u weinig van. Deze verschijnselen veroorzaken vaak klachten zoals hyperventilatie, spierpijnen, rugpijn en hoofdpijn etc.

Behandeling bij Oefentherapie Motus

Veel mensen hebben spanningsgebonden klachten, ook wel psychosomatische klachten genoemd. Onderzoeken hebben overtuigend aangetoond dat ontspanningsoefeningen helpen deze klachten te verminderen/op te lossen. Ontspanningsoefeningen en het leren toepassen van deze ontspanning in uw dagelijkse bezigheden zullen deze klachten verhelpen. Natuurlijk adviseert de oefentherapeut u ook in het beter bewaken van uw belasting en belastbaarheid.

Tijdens de ontspanningsoefeningen leert u een rustige ontspannen buikademhaling en leert u spieren in uw lichaam te ontspannen. Dit wordt eerst liggend aangeleerd, want dit is het meest eenvoudig. Later leert u ook de ontspanning, of beter gezegd de juiste spanning, toepassen in het dagelijks leven. Door ontspanningsoefeningen daalt de spierspanning, wordt de ademhaling rustiger, wordt de hartslag rustiger en daalt de bloeddruk. Ook vermindert het transpireren. Dit komt door de invloed van ontspanning op het zenuwstelstel. Door stress wordt het stresshormoon adrenaline in grotere hoeveelheid aangemaakt, door ontspanning herstelt dit weer. Dit is erg belangrijk om uitputting van de neuro-endocriene systemen te voorkomen.

Door ontspanningsoefeningen ga je ook de spanningen die soms in bepaalde situaties optreden herkennen. Nog voordat er klachten optreden kun je de spanning alweer herstellen. Zo leer je zelf spanningen te controleren.

In Putten, Garderen en Voorthuizen kunt u bij ons terecht.

Folder van de beroepsvereniging