Naar schatting zijn er in Nederland 800.000 mensen, die incontinent zijn voor urine. Totaal gezien komt het driemaal zoveel voor bij vrouwen als bij mannen. Meer dan 30% van alle vrouwen boven 55 jaar en van alle mannen boven 65 jaar heeft last van incontinentie. Ontlastingsincontinentie komt ook voor.
Bekkenbodemtraining
Oefentherapie voor de bekkenbodemspieren is niet meer weg te denken uit de hedendaagse behandeling van incontinentieklachten. Zowel huisartsen, gynaecologen, urologen en seksuologen verwijzen regelmatig naar een oefentherapeut als er bijvoorbeeld klachten zijn na een bevalling, een baarmoederverwijdering, klachten na de menopauze, verzakkingsproblemen, klachten na een prostaatingreep of klachten rondom de seksualiteit. Ook een hypertone bekkenbodem (te hoge spierspanning) kan klachten geven.
Het is van belang dat er een goede diagnose gesteld wordt: de problemen moeten veroorzaakt worden door het niet goed functioneren van de bekkenbodem. Dit is een voorwaarde om de training van de bekkenbodem effectief en succesvol te laten zijn! De meest voorkomende vormen van incontinentie zijn de stressincontinentie (ofwel inspanningsincontinentie) en urge-incontinentie (aandrangincontinentie) en mengvormen hiervan.
Behandeling bij oefentherapie Motus
Over het algemeen is het eerste doel om meer bewust de bekkenbodem en het bekkengebied te voelen. Door uitleg en oefeningen leert uzelf weer voelen hoe u de bekkenbodem kunt aanspannen en ontspannen. De oefeningen sluiten zoveel mogelijk aan op uw persoonlijke situatie. Wanneer dit voldoende is eigen gemaakt kan de bekkenbodemtraining uitbereid worden met oefeningen voor het verbeteren van de duurkracht, de coördinatie en leert u hoe u de bekkenbodem op de juiste wijze kunt gebruiken in dagelijkse activiteiten. Naast training van de bekkenbodem is de therapie ook vaak gericht op verbetering van de toilethouding en het toiletgedrag o.a. plas-advies. In de praktijk blijkt dat veel mensen zich niet de tijd gunnen om rustig naar het toilet te gaan. Verkeerd zitten, niet goed uitplassen en persen bij het plassen zijn veel voorkomende fouten.
Op de pagina Toiletgedrag vindt u een aantal adviezen die u zich gemakkelijk eigen kunt maken. Daarmee kunt u snel een aantal problemen voorkomen: bijv. blaasontsteking en toename van het aantal malen toiletbezoek.
Specialisme
Binnen onze praktijk heeft Nicole den Houdijker veel ervaring in het behandelen van een niet goed functionerende bekkenbodem. Zij is verbonden aan de werkgroep bekkenbodem Noord West-Veluwe.
In Putten, Garderen en Voorthuizen kunt u bij ons terecht.