Een verkromming in de rug

Oefentherapie Motus | ScolioseScoliose betekent verkromming in het Grieks. En dat is ook precies wat er gebeurt in de rug: een driedimensionale zijlingse verkromming. De wervelkolom kan naar één of beide kanten kromgroeien, waardoor er één of twee bochten ontstaan. De draaiing van de wervelkolom veroorzaakt een bolling van de ribben, dit wordt een gibbus genoemd. Deze wordt duidelijk zichtbaar tijdens het bukken.

Als de scoliose op jongere leeftijd ontstaat, bestaat de kans op verergering van de verkromming doordat het skelet nog niet is volgroeid. Als de bocht tussen de 30-40 graden is dan wordt er geadviseerd door een orthopeed in het ziekenhuis om een brace te dragen. Het advies is gebaseerd op de leeftijd, het aantal graden en of de bocht progressief is. Vroegtijdig ontdekken is daarom van groot belang. Op jonge leeftijd is de wervelkolom nog soepel en verergering van de verkromming beter tegen te gaan dan op latere leeftijd.

Oefentherapie Motus | ScolioseBehandeling bij Oefentherapie Motus

Een scoliose gaat vaak gepaard met een verkeerd houdings- en bewegingspatroon. Tijdens de behandeling wordt een zo’n recht mogelijk houding aangeleerd. Deze optimale houding heeft als doel de toename van de scoliose te beperken. Verder wordt er o.a. aandacht besteed aan het versterken van de spieren rondom de wervelkolom, het trainen van de rompstabiliteit waardoor het hoofd, bekken en rug zoveel mogelijk in balans is. In de behandeling maken we veel gebruik van een oefenbal en van drie dimensionale bewegingen om tegen de bocht in de bewegen, waardoor de beweeglijkheid van de bocht verbetert en het makkelijker wordt om de rug te corrigeren.

In Putten, Garderen en Voorthuizen kunt u bij ons terecht.

Meer informatie is te vinden op de website van de vereniging van scoliose patiënten.