Pijn in de rug?

Oorzaak

In onze praktijk zien we veel mensen met rugklachten, met name de lage rug komt vaak voor. Uit onderzoek blijkt dat negen van de tien volwassenen minstens een maal in hun leven pijn in hun rug krijgen. Bij vijf tot tien procent van hen wordt een duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden, zoals een:

  • Hernia
  • Vernauwing van het wervelkanaal (stenose)
  • Verschuiving of afglijden van wervels (spondylolisthesis)
  • Ingezakte wervel ten gevolge van osteoporose
  • Verandering in de tussenwervelschijf ten gevolge van artrose
  • Chronische aandoening, zoals de ziekte van Bechterew

Bij de overige mensen (90-95%) is de oorzaak van de klachten niet duidelijk. Wel staat vast dat overbelasting, spanning, een slechte conditie of onjuist gebruik van de rug een belangrijke rol kunnen spelen bij het in stand houden van de pijnklachten. We zien dat mensen klachten krijgen tijdens bijvoorbeeld het tillen, dit gaat vaak gepaard met een draaiende beweging en/of een bolle rug. De structuren in de rug worden hierdoor samengedrukt, dit kan leiden tot schade aan de wervelkolom en pijnklachten.

Behandeling bij Oefentherapie Motus

Tijdens de behandeling zullen we werken aan het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning. We maken u bewust van uw houding en manier van bewegen in relatie tot uw rugklachten. U krijgt inzicht in de reactie van uw lichaam op pijn, (over) belasting en spanningen. Samen gaan we op zoek naar de oorzaak van uw klachten. U analyseert uw houding en bewegingen in het dagelijkse leven en ontdekt een andere – gezondere – manier van bewegen. Zo wordt u uw eigen therapeut.

Oefentherapie Motus | Rugklachten

In Putten, Garderen en Voorthuizen kunt u bij ons terecht.

Folder van de beroepsvereniging