30 nov

Slaapproblemen? Slapen kun je leren!

Iedereen slaapt wel eens slecht. Dit heeft niet direct gevolgen voor de gezondheid. Maar als je langere tijd slecht slaapt neemt de vermoeidheid toe en ervaar je steeds meer beperkingen in je functioneren. Lichamelijke klachten, zoals pijn of ´s nachts vaak moeten plassen, kunnen de slaap belemmeren. Maar meestal is slapeloosheid echter het gevolg van spanningen.

Negatieve cirkel
Door aanhoudende drukte overdag verwerk je gebeurtenissen vaak pas in bed. Aanhoudende gedachten ontnemen je de rust die nodig is om te kunnen slapen. Als slapeloosheid langer voortduurt, ontstaat een negatieve cirkel. Door oververmoeidheid, functioneer je minder goed overdag. Je bent sneller geïrriteerd en voelt mogelijk ook verdriet en boosheid. Spanningen lopen hierdoor verder op. De slapeloosheid blijft zo voortduren en je komt in een vicieuze cirkel terecht die je niet meer zelf kunt doorbreken. Op korte termijn kun je door slapeloosheid de volgende klachten ervaren:
1. Sneller geïrriteerd en prikkelbaar
2. Sneller emotioneel
3. Vermoeidheid
4. Concentratieproblemen
5. Geheugenproblemen
6. Neerslachtigheid
7. Darmklachten
8. Hoofdpijn
9. Pijnlijke spieren door verhoogde spierspanning.

Wetenschappelijk onderzoek
Op langere termijn heeft slapeloosheid grote gevolgen voor de gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je een hogere kans hebt op het krijgen van een depressie, overgewicht en suikerziekte. Ook je afweersysteem werkt minder goed, waardoor je vatbaarder bent voor infecties.

Een goede nachtrust is dus net zo belangrijk voor je gezondheid als bijvoorbeeld goede voeding en voldoende lichaamsbeweging.

Steeds meer mensen slapen te weinig in onze 24-uursmaatschappij door (werk-) belasting of een levensstijl die de slaap benadeelt. 1 op de 4 volwassenen heeft te maken met langdurige slapeloosheid. Ook onder jongeren wordt slapeloosheid een steeds groter probleem! En daarnaast slikken ruim 1,5 miljoen Nederlanders wel eens een slaappil. Best veel als je bedenkt hoeveel bijwerkingen een slaappil kan geven.

Tip: een dagelijkse wandeling verkleint de kans op slaapstoornissen met 33% en door 1 keer in de week te sporten kun je het gevoel van vermoeidheid al met 37% verminderen.

Onze behandeling
Wij werken volgens de Slaapslim methode in een individuele behandeling of in groepsverband. Dit protocol is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur en behandelervaringen en bestaat uit educatie, praktische oefeningen en cognitieve therapie. De behandeling is gericht op het verbeteren van je slaap. Je kunt na behandeling weer gemakkelijker inslapen of doorslapen en gedachten beter loslaten. Wil je meer informatie over wat te doen bij slaapproblemen neem dan gerust contact op met de praktijk.

 

Bron: Slaapslim.nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *